Resor

Vid årsstämman 1987 föreslogs för första gången att Skara Gille skulle börja anordna resor för medlemmarna. Det egentliga resandet kom igång 1988, även om en kortare rundresa i Valle genomfördes redan 1987.

Nedan följer en sammanställning av genomförda resor. Sammanställningen 1988 – 2013 är gjord av förre Gillesskrivaren Henrik Lindkvist och är publicerad i “Ett och annat från den gamla staden Skara 2012 – 2013”

2019 gick vårresan österut och Vadstena. Vi hade guidade visningar både i klosterkyrkan, klostret och på slottet. På slottet bar guiderna tidstypiska kläder och uppträdde som de hade tagit ett steg direkt ut ur historien. På vägen tillbaka till Skara stannade vi på Medevi brunn för att njuta av kaffe och tårta. Resan på hösten gick till Stockholm och Downtown Camper. På kvällen blev det en kort promenad till Chinateatern där vi så “En värsting till syster”. Söndagen ionleddes med ett besök i Stockholms stadshus. Därefter for vi till Fotografiska museet där besöket inleddes med vegetarisk brunch som följdes av guidad visning av bland annat fotograferna Jimmie Nelsons och Saga Wendottes bilder.

Detta år, 2018, reste vi till Kungsbacka under våren. I stadens närhet besökte vi två helt olika platser. Det första stoppet var Tjolöholms slott, där pampighet och modernitet presenterades av deras kunniga guider. Efter lunch i deras värdshus reste vi några få mil för att besöka Äskhults by. En friluftsmuseum med oskiftade gårdar från 1600-, 1700- och 1800-talen. Även här möttes vi av guider som fängslade oss med sina berättelser. Höstens resa gick till Stockholm där vi återvände till det ombyggda Sergel Plaza, nu med namnet Downtown Camper. På lördagskvällen njöt vi av fantastiska “Såsom i himmelen” med bland andra Malena Ernman och Philip Jalmelid. På söndagen besökte vi Lovön och Drottningholm. Vi hade guidade visningar både i slottet och på teatern.

För vårresan 2017 var Filipstad målet. På vägen upp, gjorde vi ett stopp för fika vid slussarna i Sjötorp. Färden fortsatte mot Långbans gruvby, där vi möttes av kunniga guider som visade runt. Vi åt även lunch där. Efter maten åkte vi tillbaka mot Filipstad och besökte Wasabröds butik och museum. Sista besöksmål var Filipstads hembygdsgård där vi fick en guidad visning, kaffe med tårta samt underhållning av kvartetten “Visa upp”. Höstens resa gick till Malmö där vi såg “Sound of music” med Elisa Lindström och Christoffer Wollter. Söndagen inleddes med en rundtur i Malmö innan ett besök på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Därefter intogs lunch på fantastiska Margretetorps värdshus. På hemvägen blev det ytterligare ett stopp i Halmstad där vi presenterades för stadens skulpturer innan vi avslutade med kaffe och tårta i Björkäng utanför Varberg.

Våren 2016 följer vi Evert Taubes spår. Vi besöker Majs hemö, Flinks handelsbod och Saltön. Lunch serveras på Rågårdsviks pensionat och som avslutning avnjuter vi kaffe och tårta vid Gustavsberg utanför Uddevalla.
I slutet av oktober åker vi till Stockholm. På vägen upp äter vi lunch på Ekolsunds Gästgiveri och denna gång bor vi på hotell Clarion Sign vid Norra Bantorget. På kvällen blir det en kort promenad till Oscarsteatern och dess jubileumsrevy. Under söndagen är vi med på högmässan i Slottskyrkan och får en guidning om både den och representationsvåningen, vi får också tillfälle att bese utställningen av de kungliga brudklänningarna innan vi väder hemåt. Stopp för kaffe och tårta i Arboga.

Den 23 maj 2015 besökte vi Tiveden. En guide mötte upp vid Vitsand och tog oss vidare till Tärnekullerundan. Lunch serverades på Olshammarsgården där vi också bjöds på en visning av Verner von Heidenstams födelsebostad och Heliga Birgittas kyrka. Som avslutning stannade vi på Tivedstorp för kaffe, tårta och ljuv musik.
Höstresan, den 10 – 11 oktober, gick även i år till Stockholm, i år åkte vi den norra vägen upp och åt lunch hos Lasse Åberg. Övernattning på Scandic Sergel Plaza. På lördagskvällen åkte vi till Göta Lejon för att se farsen “Det påstrukna förklädet”.  På söndagen bjöds vi på en visning av Kungliga Operan. På hemvägen åt vi lunch på Gripsholms Värdshus och fick en visning av Mariefreds hembygdsförenings byggnader.

2014 gick vårresan söderut. Vi gjorde ett besök på Glasets Hus i Limmared där vi också åt lunch. Färden gick vidare till Borås där vi guidades bland stadens statyer. På hemvägen stannade vi i Od där det serverades kaffe och tårta på Carpe Diem och bjöds på musik på nyckelharpa i kyrkan.
Höstens resa gick redan i september till Cirkus och “Livet är en schlager”. Vi bodde på Sergel Plaza. På söndagen besökte vi Friends Arena och for sedan vidare till Lasse Åbergs Museum i Bålsta där vi även intog lunch.

Vårens resa den 1 juni 2013 gick Vänern runt. Första besöket gjordes på den byggnadsminnesförklarade von Echstedska Gården i V. Smedbyn. Nästa besök gjordes på Gamla Wärmlandsbanken i Karlstad som anses som en av Karlstads vackraste byggnader. Brunch serverades på Värmlands Museum. Två alternativ fanns till nästa besök. Antingen en guidad tur i Museet eller ett besök på Lars Lerins utställning på Sandgrund. Sista besöket för dagen gjordes i Kristinehamn med guidning vid Picassos staty ”Les dames de Mougins”. Höstresan gick till Stockholm den 9-10 november med besök på Cirkus för att se föreställningen ”Spök” . Övernattningen gjorde vi detta år hotell Amaranten.

2012 gick vårresan till Marstrand. Besöket in- leddes med en guidning av E.Svanberg i Carlstens fästning. Lunch på hotell Maritim. Efter lunch följde en rundvandring på Marstrand med guidning av Marstrandsbon Göran Kristensson. Den 13-14 oktober gick resan till Stockholm för att avnjuta föreställningen
” La Cage aux Folles” på Oscarsteatern. På uppvägen intogs lunch på Bålsta Gästgivaregård. Övernattning på Sergel Plaza Hotel. På söndagen gjordes en, av åldermannen, guidad stadsrundtur som avslutades med ett besök på Medeltidsmuseet. Lunch på hemvägen på Pilkrogs Värdshus.

28 maj 2011 gick vårresan till Karlsborg. Besöket omfattade ett guidat besök inne i Karlsborgs fästning och på bruket och industrimuseet i Forsvik. Lunch på Idas Brygga.
Den 8-9 oktober var det åter dags att besöka Stockholm. Lunch på uppvägen på Gripsholms Värdshus och övernattning på Sergel Plaza Hotel. Besök på Chinateaterns uppsätt- ning av ”Zpanska Flugan”. På söndagen en busstur i Stockholms innerstad och de närmaste omgivningarna som avslutades med ett guidat besök i Riddarholmskyrkan. På hem- vägen lunch på Pilkrogs Värdshus.

Den 5 juni 2010 gick resan Vättern runt. Be- sök vid en polkagristillverkning i Gränna och lunch på Gyllene Uttern. Besök gjordes ock- så på Husqvarnamuseet. 16-17 oktober gick övernattningsresan åter till Malmö. Lunch på nedvägen på restaurang Sand i Båstad och övernattning på Garden Hotell i Malmö.Teaterbesök på Nöjesteatern som gav Monthy Pytons ”Spamalot”. På söndagen en guidad visning på Moderna Museet i Malmö och lunch på hemvägen på Margretetorps Gästgifvaregård.

Endagsresan den 3 juni 2009 gick till Tanumshede med guidning av hällristningarna och lunch på Tanums Gästgiveri. Efter lunchen en guidad visning av Stenhuggarmuseet i Hunnebostrand. 10-11 oktober gick resan till Malmö. Lunch på restaurang Sand i Båstad och övernattning på Garden Hotell i Malmö. Teaterbesök på Nöjesteatern som gav ”Svensson Svensson”. På söndagen en guidad stadsvandring i Lund och ett besök i Domkyrkan. Lunch intogs på Margretetorps Gästgifvaregård på återresan.

Den 17 maj 2008 gick endagsresan till Örebro med guidad visning av Örebro slott och Wadköping på programmet. Lunch på Stora Hotellet. 11-12 oktober var det dags för Stockholm. Lunch på Torekällbergets Värdshus och övernattning på Sergel Plaza Hotel. Besök på Oscarsteatern som gav föreställningen” My fair Lady”. På söndag guidad visning av Vin- och spritmuseet. Lunch på Pilkrogs Värdshus på hemresan.

Den 19 maj 2007 gick endagsresan till Småland. Guidad visning av Växjö domkyrka med den fina altartavlan av Bertil Vallien. Guidning även av Emigranthuset. Lunch på Villa Vik. 20-21 oktober var resmålet åter Stockholm. Lunch på ToreKällbergets Värdshus och övernattning på hotell Amaranten. På kvällen ett besök på Cirkus som gav ” Rivierans guldgossar” och på söndag guidning på Sveriges Radios anläggning. Lunch på Pilkrogs Värdshus på återresan.

Endagsresan den 20 maj 2006 gick till Mota- la med guidad visning av Medevi Brunn och ett besök på Övralid. Lunch på Borensbergs Värdshus och därefter en guidad visning av Rundradiomuseet i Motala. Den 21-22 oktober gick resan åter till Stockholm. Lunch på Torekällbergets Värdshus och övernattning på hotell Amaranten. Teaterbesök på Oscars- teatern som gav ”Singin in the rain”. På söndagen besöktes Historiska Museet med guidad visning av Guldrummet och lunch åts på Pilkrogs Värdshus i Eskilstuna.

Den 4 juni 2005 gick resan till Göteborg där man besökte Botaniska trädgården. Lunch på Hotell Palace. Som avslutning på dagen sågs Göteborgsoperans föreställning ”Skönheten och Odjuret”. Tvådagarsresan den 22-23 oktober gick även detta år till Skåne och denna gång till Malmö. Lunch och övernattning på hotell S:t Jörgen.Teaterbesök på Nöjesteatern där musikalen ”Annie” spelades. På söndagen gjordes en guidad rundtur med buss i Malmö bl.a. till Turning Torso och lunch på Värdshuset Spången.

Endagsresan den 5 juni 2004 utgjordes av en resa på Dalslands kanal med M/S Storholmen. Båtturen började i Bengtsfors och avslutades i Håverud. Lunch ombord. Tvådagarsresan den 16-17 oktober gick denna gång till Helsingborg med övernattning på Radison SAS Grand hotell. Teaterbesök på Helsingborgs Stadsteater som gav ”Fröken Julie”. Lördagens lunch åts på hotellet. Med färjan till Helsingör gjordes på söndagen en busstur till Köpenhamn via gamla kustvägen. Efter en rundtur i Köpenhamn gick färden över Öresundsbron till Malmö. Söndagens lunch serverades på Margretetorps Gästgifvaregård vid Hallandsåsen.

31 maj 2003 gick resan till Visingsö där man gjorde en rundtur på ön under ledning av guiden Erik Ekendahl. Visingsö örtagård besöktes samt en guidad visning av Brahe- kyrkan Lunch på Visingsö Värdshus. Stopp i Gränna på hemresan. Den 11-12 oktober var dags för en Stockholmsresa med teaterbesök på Oscars där föreställningen”Viktor/ Viktoria”gavs. Lördagens lunch intogs på Torekällbergets Värdshus. Övernattning på Ser- gel Plaza Hotel. På söndagen besöktes Fjärils- och Fågelmuseet i Hagaparken. Söndagens lunch åts på Jernberghska gården i Eskilstuna.

1 juni 2002 besöktes Vadstena med guidad visning av Kungapalatset och Klosterkyrkan. Lunch på Restaurang Wasa. Vid hemresan gjordes ett uppehåll i Gränna. 12-13 oktober blev det åter en Stockholmsresa med besök på Chinateatern där föreställningen ”Revisorn” gavs. Övernattning på Sergel Plaza Hotel där även lördagens lunch serverades. På söndagen besöktes filmbiografen Cosmonova där filmen ”Australien” visades. Lunch på hemvägen på på Vilsta Herrgård.

Den 19 maj 2001 gick endagsresan till Lysekil och Uddevalla. I Uddevalla besöktes Bohus läns museum och i Lysekil Havets hus. Lunch intogs på restaurang Colosseo i Lysekil. Tvådagarsresan gick till Stockholm den 20-21 oktober, med lunch och övernattning på Hotell Amaranten . På kvällen teaterbesök på Intiman där ”Lorden från gränden” spelades. Söndagen började med en rundtur i Stockholm med guidat besök på slottet. Lunch på Jernberghska gården i Eskilstuna.

År 2000 blev det åter bara en resa. Denna gång en tvådagarsresa till Stockholm. Lunch på övernattningshotellet Sergel Plaza Hotel och Lunch på övernattningshotellet Sergel Plaza Hotel och på kvällen ett teaterbesök på Dramatens Scen Elverket där föreställningen ”An Amerikan in Paris” visades. På söndagen en rund- tur i Stockholm med guidning i Stockholms Stadshus. Lunch på hemvägen på Vilsta Herrgård.

Under 1999 gjordes bara en resa och den gick med buss till Göteborg som en endagsresa. Det gällde ett guidat besök på varvet som byggde Ostindienfararen ”Göteborg”. Lunch intogs i Borås och därefter ett guidat besök på Textilmuseet.

Den 11 juni 1998 var målet ”Gårdarna runt sjön”. Bussresa till Ulricehamn. Båtresa på sjön Åsunden samt som avslutning lunch på Bogesunds Hotell. Tvådagarsresan den 11-12 oktober gick till Malmö. Där Malmö musikteater besöktes. Övernattning på Scandic Hotell Triangeln. Lördagens lunch serverades på hotellet. På söndagen gjordes en guidad rundtur i Malmö med bl.a. besök på Öresundsbrobygget. Lunch på Margretetorps Gästgifvaregård på hemvägen.

Den 7 juni 1997 gick endagsresan till Östergötland. Buss till Motala. Besök på Motala motormuseum och därefter en båttur till Vad- stena. Efter lunch på Munkkällaren blev det en guidad visning av Vadstena slott. På hemvägen besöktes Omberg Naturum. Tvådagarsresan 11-12 oktober gick åter till Stockholm. Lunch på Hotel Sergel Plaza innan teaterbesök på Vasateatern där ”Jag älskar dig markatta” spelades. Övernattning på samma hotell. På söndagen gjordes en rundtur i Stockholm med bl.a en guidad visning av Millesgården. På hemresan intogs lunch på Vilsta Herrgård
i Eskilstuna.

Den 16 maj 1996 gick resan till Lödöse. Resan startade med buss till Vänersborg därefter båt mellan Vänersborg och Lilla Edet och buss till Lödöse museum. Efter besöket på museet fortsatte resan med buss till Anten och däri- från museitåg till Gräfsnäs. Lunch serverades ombord. Den 12-13 oktober gick turen till Stockholm med teaterbesök på Oscarsteatern där ”My fair Lady” visades. Övernattning på Hotel Sergel Plaza. På söndag gjordes ett guidat besök på Grafikens Hus i Mariefred. Lunch intogs på Gripsholms Värdshus.

Den 10 maj 1995 var resmålet för första gången Värmland med besök på Rackstamuseet i Arvika, resa runt sjön Racken samt besök på Hagegården. Tvådagarsresan den 11-12 november gick till Stockholm där Håkan Hagegårds juileumskonsert bevistades. Övernattningen var denna gång på Hotell Berns och på söndagen besöktes Katarina Kyrka. På hemvägen lunch på Vilsta Herrgård i Eskilstuna.

Den 4 juni 1994 besöktes Göteborg med en guidad tur på Älvsborgs fästning. 15-16 oktober var det dags för en Stockholmsresa, denna gång med teater på Intiman Cabaret och övernattning på Hotel Sergel Plaza. På söndagen en tur till Historiska museet med guidning av Guldrummet.

Under 1993 gjordes tre resor. Den 16 februari en tur till Göteborg med guidning på Pripps bryggeri. Den 12 juni en resa på Göta kanal mellan Fors- vik och Töreboda. Resan fram till Forsvik och hem från Töreboda skedde med veteranbilar.Tvådagarsresan den 16-17 oktober gick till Stockholm. Bosse Parneviks föreställning på Djurgårdens Cirkus var målet. Övernattning på Hotell Amaranten. På söndagen besöktes Nordiska museet.

8 juni 1992 besöktes Åsarps hembygdsförening med besök på Ekehagens forntidsby och Ekebergs blomstergård. 17-18 oktober var det dags för nästa resa till Stockholm. På Oscarsteatern sågs ”The Phantom of the Opera” . Övernattning på hotell Amaranten. På söndag besök på Medeltidsmuseet. Lunch på Pilskogs Värdshus vid Eskilstuna.

1-2 juni 1991 var det dags för det andra besö- ket i Stockholm, återigen med övernattning på hotell Haga. Första dagen gjordes ett besök på Wasamuseet och på kvällen ett besök på Chinateatern och föreställningen ” Annie get your gun”. Söndagen ägnades åt att besöka prins Eugens Walemarsudde. Den 29 september gjordes en resa med veteranbilar till Kinnekulle.

1990 gjordes två övernattningsresor. Den 4:e maj avreste Gillet till Helsingborgs stadsteater som visade ”Vita Hästen”. Nästa dag som var en lördag gjordes ett besök i danska Helsingör.
På hösten, närmare bestämt den 12 -13 oktober, ägde nästa resa rum. Resan gick till Norrköping med besök på Skandiateatern där ”Flottans lilla flamma” visades. Övernattning på hotell President. Nästa dag ägnades åt rundresa med guidning i Västervik och Eksjö.

1989 började Gillet att ordna både en- och tvådagarsresor. Den 20 maj gjordes ett besök på Lundsbrunns kurort via museitåget. Tvådagarsresan, 16-17 september, innebar ett besök i Göteborg på Stora Teatern där ”Csardasfurstinnan ”visades .Övernattning på Hotell Liseberg. På söndagen gjordes en guidad tur i Göteborg och lunchen åts på Landvetters flygplats på hemvägen.

Den 22-23 oktober 1988 ordnades den första tvådagsresan. Den gick till Stockholm med övernattning på Hotell Haga. I Stockholms- besöket ingick ett teaterbesök på Folkan samt besök på Historiska Museet och Gripsholms slott. Någon endagsresa gjordes inte första året.