Lördagsträff med hattar som tema

Yvonne Thörn berättade och visade sina hattar

Hattar för alla

Vackra hattar av Yvonne Thörn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lördagen den 11 februari var det dags för ytterligare en träff i Båtsmanshuset. Yvonne Thörn från Skara berättade om sin hobby och hantverket att göra hattar. Hon hade även plockat med sig en hel del av sina alster son hon visade när hon berättade om tillverkningsmetoderna.. Man förstår snabbt att det både krävs skicklighet och kreativitet.

Hattar är fasta huvudbonader som skiljer sig från mössor genom att de har brätte. Huvudsakliga uppgiften för en hatt är att skydda den som bär den mot fuktighet, kyla vind eller sol eller bara som ett vackert smycke.

Hattarna gör hon i olika material som t.ex, ull eller päls från kanin eller andra material . Yvonne har tidigare gått en kurs på Mullsjö Folkhögskola där hon lärde sig hantverket från grunden. Idag är största problemet att få tag i material till nya hattar. Genom den lärare som hon tidigare hade på kursen kan hon beställa material från utlandet. Att stuka en hatt innebär att forma hatten, kanske har man även en äldre hatt som tappat formen,  då kan man med ånga från ett strykjärn forma det igen och spraya den.
Yvonne började redan i 15-års ålder att sy hattar och då var det främst solhattar i tyg. Sedan en lång tid tillbaka har detta hantverk som är  hennes hobby fyllt hennes fritid och det  kombinerar hon med sitt arbete inom barnomsorgen.

Det kom  23 personer som denna dag för att lyssna och se Yvonnes hattar i det lilla huset inne på gården. Att Yvonne brinner för sitt hantverk är helt klart, hon hade packat med sig en mängd vackra hattar som visades upp och när hon berättade om sitt hantverk kände man att hon tog sig ann varje hatt med kärlek. Att det finns hattar för alla är helt klart, viktigt är att fånga personligheten i hatten och det kan Yvonne.
Alla som var på plats var helt förstummade och fascinerade av Yvonnes arbete och denna träff uppskattades mycket. Inte nog med att hon packat bilen full med sina alster hon hade dessutom bakat till kaffe. Dessa träffar på lördagarna är både lärorika, trevliga och fylld med gemenskap, ett trevligt initiativ av Skara Gille.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *