Luciafirande med tradition på Stadshotellet

Tommy Kroon berättar om luciafirandet som tradition sedan 1980-talet. foto Freddie Wendin

Söndagen den 11 dec. firades Lucia enligt traditionerna, aldrig har så många deltagit på Gilles Luciafirande, hela 180 personer fanns på plats i den stora salen på Stadshotellet. Skara Gille (Hembygdsförening) är unik i Västra Götaland enl. åldermannen och troligtvis i hela Sverige. Gillet är av få föreningar som ökar i medlemsantal, denna dag nåddes siffran 744 medlemmar.

Tommy Kroon berättade om luciafirandet som sedan 1980-talet funnits på Stadshotellet och just i den stora salen på andra våningen. Han nämnde även de kommande aktiviteter i närtid, Lilla Julafton på Båtsmansgården/huset den 17 dec och den 7 januari 2023 dansas granen ut på Hötorget. Nästa år fyller Skara Gille 75 år och då planeras många aktiviteter, planen är 75 stycken.

Denna dag var en speciell inbjuden gäst på plats, Elsa Söderlind fick ta emot en blomsteruppsättning från Skara Gille. Elsa har varit medlem under många år och är sedan länge hedersmedlem. Hon har för Tommy Kroon att hon har träffat sju av de åtta åldermännen som funnits under de år verksamheten vid Skara Gille funnits.
Ytterligare gäster var inbjudna till luciafirandet bland annat Jytte Rixman-Svantesson, Richard Pettersson m.fl.

Lucia från Friskolan Metis. Foto Freddie Wendin

Efter julsmörgås och dricka kom så luciatåget som vi alla väntade på. Det var ett 30-tal barn från Metis Friskola som skred in i salen och bjöd på underhållningen. Undrar just hur det kändes för barnen när de trädde in i den stora salen och 180 personer satt och väntade på dem?
Bakom Lucian kom, tärnor, stjärngossar, tomtar, pepparkakor, möss och renar. Gamla kända julsånger blandades med nya och det var en mycket stämningsfull stund att minnas. En och annan dikt från den 1 – 4:e advents lästes upp mellan sångerna. Det märktes att barnen övat mycket inför denna stora stund.

Inför luciauppträdandet hade även föräldrar med syskon bjudits in för att få vara med på denna fina stund, man kunde känna av både föräldrars stolthet och syskonkärleken när de såg de sina komma in i salen.

Småprat kring borden. Foto Freddie Wendin

Under eftermiddagen hade lotter sålts och i slutet på denna eftermiddag var det dags för lotteridragningen. Som vanligt hade näringsidkare i Skara sponsrat Skara Gille med vinster, blommor, choklad, presentkort mm fanns bland vinsterna. Några tur-gubbar vann flera gånger under lotteridragningen och vissa hade köpt nitlotter, men vad gör det en trevlig eftermiddag som denna.

Så var luciafirandet till sin ända sedan återstod endast mingel för dem som ville stanna en stund extra. Det blev dags att ge sig ut i kylan igen, ett tunt lager med snö och den stora julgranen vid Djäknescenen med de tända ljusen påminde om att julen närmar sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *