Invigning av första minnesbänken för Lars-Göran Blank

Tommy Kroon berättar om Jula och den första minnesbänken invigs 11 dec 2022. Foto Freddie Wendin

Söndagen den 11 december kl. 15.30 invigdes den första minnesbänken till minne av Lars-Göran Blank, grundaren av Jula. Ett 70-tal personer hade kommit till platsen vid Frihetsstenen vid 15-tiden där den nya bänken var installerad. Glögg och saffransskorpor bjöd Jula Stadshotell på och det värme gott i väntan på invigningen.

Förvaltningschef för kultur och fritid Jytte Rixman – Svantesson hälsade alla välkomna och berättade om det goda samarbetet med Skara Gille samt om eftermiddagens invigning.
Åldermannen Tommy Kroon vid Skara Gille tog till orda och berättade om Gilles uppgifter, bl.a. att föra Skaras traditioner vidare och fånga upp det nya i staden. Jula är en relativt ny verksamhet i den mer än 1000-åriga staden, företaget kom till Skara 1984. Jula med Lars-Göran Blank och hans familj är och kommer att vara en viktig del av Skaras historia. Jula är idag Skaras största privata arbetsgivare. Ytterligare bänkar kommer att installeras under våren 2023 i Skara, Tommy uppmanade oss alla att hålla ögon och öron öppna när detta sker.

Till ordförande för kultur och fritidsnämnden Richard Petter gick sedan ordet. Han berättade om projektet om minnesbänkarna och hur detta kommit till. Det började med ett förslag som kommit till nämnden, önskemål om ett minnesmärke för att hedra Uno Bohman som bidragit mycket för staden. Resultatet blev efter ganska lång tid minnesbänkarna för att hedra flera personer som bidragit till Skaras utveckling och historia.

Irene Blank och Karl-Johan Blank invigde bänken

Richard berättade också om ur honom under sin studietid arbetat på Jula.  Richard arbetade på det stora lagret som vid Vilankorset där butiken idag finns. Inget var omöjligt att sälja, där fanns allt från verktyg till plastblommor. Jula var en bra arbetsgivare och många gjorde karriär inom företaget. Därmed klipptes bandet på den nyinstallerade bänken och bland de första som satte sig på bänken var Irene och Karl-Johan Blank.

Invigningen avslutades med att Irene Blanke berättade om hur namnet ”Jula” kommit till, många var de som undrat. Då företaget startade år 1979 på Jultorp utanför Larv ansökte man om namnet, detta var inte helt lätt då det fanns en ort utanför Mariestad med samma namn. Irene tackade kommunen och Gillet för att Lars-Göran hedras med denna bänk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *