Musiken gästade Prubbasalen

På onsdagskvällen kom det finbesök till Prubbasalen. Riksspelmännen Jenny Gustafsson och Hans Kennemark gästade Skara med sin underhållning ”Musiken där du bor”. Ett fyrtiotal personer hade letat sig till biblioteket för att ta del av det lokala utbudet.

Efter en kort introduktion inledde spelmännen med en marsch av ”Blinne-Petter” nere från Hallandsgränden. Om denne personlighet, som levde i början av 1800-talet, hade Hans en hel del att berätta om. Och så fortsatte kvällen. Musiken blandades med anekdoter om kompositörer och musiker. Vi bjöds också på spelmännens egna upplevelser under åren.

Några av de musikanter från Skara som fanns representerade i kvällens framträdande var Sven Falk och hans söner Jonas och Sune, samt kompositören Åke Axelsson vars finstämda vals i D-moll förmedlades på fiolerna.

Hans Kennemark berättade om hur Sveriges spelmansförbund grundades i Axvall 1948 och hur han själv deltog i en spelmansstämma som elvaåring i Skara 1977. Efter en och en halv timma avslutade spelmännen stående en melodi som ackompanjerades av publikens taktfasta klappande.

Efter konserten fick publiken möjlighet att delge musikanterna sina egna musikminnen och lokala berättelser om våra folkmusiker. Det fanns också litteratur med lokal anknytning från bibliotekets hyllor att bläddra i. Självklart serverades det kaffe med dopp som avslutning. Arrangerande Skara Gille kan åter konstatera att kulturarvet i vår stad består av många och rika variationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *