Jorden runt på 2 timmar

Lasse Krans berättar om livet i Flottan. Foto Freddie Wendin

Onsdagen den 9 november bjöds det på filmvisning i Prubbasalen på Biblioteket i Skara, ca 70-talet medlemmar hade anmält sig till kvällens evenemang. Skaras egna båtsman, Lasse Krans delade med sig av sitt liv inom Flottan där han varit anställd i 40 år. Under en av flera utbildningsexpeditioner som Lasse var med på gjordes en filminspelning som resulterade i filmen ”Till 5 världsdelar eller Afrika runt i ytterkurvan” år 1993. När fartyget kom till nya hamnar fick besättningen permission med guidade turer och möjlighet att bekanta sig med både invånare och se nya platser.

Fartyget HMS Carlscrona startade i januari 1993 i Karlskrona och återvände till Göteborg nästan 6 månader senare.   I besättningen fanns 250 personer av dessa var 78 kvinnor. Detta var en utbildningsexpedition av nya kadetter inom Flottan. Filmen speglade livet på fartyget, både arbete, skoj och långtråkiga perioder. Men med facit i hand när man kommit i land efter månaderna på sjön var nog expeditionen en roligt och intressant upplevelse för de flesta.

Fartyget var som ett samhälle i miniatyr, allt man behövde fanns ombord. Läkare, tandläkare, präs, frisör och många fler yrkeskårer fanns på plats. Fartyget tog också emot barn och visade hur fartyget var utrustat, ibland fick läkarna och tandläkarna hjälpa invånare som hade behov av läkarvård.  Hela fartyget mätte 250 m långt och 15 m brett.

Skaras egen båtsman Lasse Krans. Foto Freddie Wendin

Lasse tog steget ut på sjön redan som 16-åring, därefter mönstrade han på vid Flottan och blev kvar där under sitt yrkesverksamma liv. Ett yrkesliv som han aldrig har ångrat.

Filmen var på 2 timmar, efter halvleken serverades det kaffe med dopp och en bensträckare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *