Bildvisning i Båtsmanshuset under kulturveckan

Bildvisning i Båtsmanshuset kulturveckan 2022. Foto Freddie Wendin

Tisdagen den 18:e och onsdagen den 19:e oktober visades det gamla bilder från Skara i Båtsmanshuset och det avslutades med kaffe med dopp. Göran Johansson som är bildansvarig för Gillets bildskatt visade under tisdagen bilder från Skolgatan. Skolgatan som var handelscentrum i Skara under många år. På denna gata fanns allt från kafferosteri, skräddare, skomakare, möbelförsäljare, livsmedel mm. Bilderna som visades var från bl.a. www.digitaltmuseum.se och andra källor. Det digitala museet är ett arkiv öppet för alla och i Västergötlands museums bildarkiv finns ca 1,5 miljoner bilder vilket är ett av de större fotosamlingarna i Sverige. På museet har det arbetats aktivt under en längre tid för att samla in fotografier, negativ och glasplåtar – främst från regionen i gamla Skaraborg.  Du som är intresserad av fotografier från Skara kan i sökfältet skriva ett sökord, t.ex. Skolgatan Skara så hittas bilder från denna plats.En del av bilderna är skänkta tillsammans med andra dokument och kan då ingå i enskilda arkiv som innehåller flera handlingar.

På onsdagen den 19:e visades nyare bilder från 1950-1970-talet i Skara. Bildsamlingen har Skara Gille erhållit efter skarabon Olle Petterssons bortgång. När dessa bilder visades insåg man att staden alltid är i förändring och minnen från förr väcktes till liv. Det blev en livlig diskussion om vad bilden visade och från vilken tid den var tagen. Helt klart är att bilder förenar människor och oavsett man tidigare har en relation mellan varandra så skapas denna när man möts kring en gemenskap. Runt kaffebordet efter bildvisningarna fortsatte diskussionerna med människor som kommit för att se och lära.

Kaffeservering Båtsmanshuset på kulturveckan 2022. Foto Freddie Wendin

En uppmaning skedde under bildvisningen, skriva in datum när bilden tagits, plats, personer på bilden mm – alla vara överens om att man när åren gått så har också minnet försvunnit. Skara Gille lånar gärna bilder för avskanning, att bilderna finns kvar till eftervärlden är ett syfte hos Gillet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *