Seniormässan lockade många seniorer

Claes-Göran Hedström, Stellan och Margareta Andersson och Henrietta Hedström tog emot besökare

För åtta år sedan hölls Seniormässan för första gången i Skara. Under dessa år har fem mässor genomförts, den senaste skedde i lördags den 27 augusti på Skara Kongress (fd Rosers Salonger) centralt i Skara. Frivilliga från olika föreningar/organisationer tog emot en ström av besökarna. Redan innan kl. 10.00 var många besökare på plats och en strid ström kom hela dagen mellan kl. 10-16.00. Det var svårt att uppskatta hur många som besökte mässan, trots evenemang i närkommunen Skövde och i Skara var det trång men trivsamt i utställningshallen.

Skara Gille fanns på plats med Barbro Hassel, Gunnar Karlsson och Tommy Kroon

Självklart var Skara Gille med på mässan och några nya medlemmar fångades, intresse för årsböckerna var stort och försäljningen var god.

Arrangörer till mässan var SPF Seniorerna, PRO, SKPF, Studieförbundet Vuxenskolan och Skara kommun. Sponsorer var Skara Senior och Folkhälsorådet.

Linda Andersson och Agneta Olsson från Länsstyrelsen beskrev de Grundläggande betalningssystemen – Kontant eller digitalt

Kommunens anhörigsamordnare Annika Kron och Annelie Persson

Susanne Johansson från Bengts Resor informerade Arnold Klasson om reseutbudet

Bland utställarna fanns ABF, Anhörigstödet, Bengs Resor, Demensteamet, Digitala fixaren, Hjärt/lungföreningen, Hälsobänkar Mastercare, IOGOT_NTO, Länsstyrelsen, MK-Buss, Mötesplatser i Skara, Piperska i Lundsbrunn, PRO, Reumatikerföreningen, Skara Gille, SKPF, SPF, Studieförbundet Vuxenskolan, Kommunens SSK (Sjuksköterskor), Stranden Nossebro, Tandläkare Trybom, Vardagsfixaren Skaraborg och Äldremott/Rehab. Bräcke.

Amelia Amado invigde mässan och förläste om att bli senior

När klockan slog 11.00 invigdes mässan av Amelia Amado, en ikon inom journalistbranschen. Hon startade tidskriften Amelia som var riktad till främst kvinnor mellan 25–50 år, det dröjde några år så startade hon tidskriften Tara som riktade sig till kvinnor. Amelia ville nå kvinnorna som passerat småbarnsålder och kunde ägna sig och sin tid åt sig själv.

Amelia talade bl.a. om livet i förändring, hur mycket i vårt land är åldersfixerat. Ålder är bara en siffra, både fysisk och psykiskt kan man känna sig betydligt yngre än siffran.  Mediabranschen är fortfarande mycket fixerad ålder, speciellt kvinnor. Äldre män och yngre kvinnor är ett koncept som fortfarande gäller. Att bli bortsorterad från t.ex. arbetsmarknaden bara för att man uppnått pensionsåldern är fel, att många vill fortsätta jobba visar sig tydligt i de många veteranpoolerna som finns. Många jobbar ideellt och är engagerade i föreningslivet. Många stöttar sina barn och barnbarn i många år för att de ska göra karriär och ta sig fram i livet. Idag är man inte pensionär man är ”hybridpensionär”.

Som senior går man in i andra tonårstiden – PMA som står för Positiv – Mental – Attityd. Grunden är att vi är i senare delen av livet och närmare döden, som senior kan man lika gärna ha trevligt och vara i en ångestfri tid.  Enligt Amelia är 60 år den lyckligaste tiden, befriad från förväntningar. Växte man upp på 1960-talet då trodde man på framtiden och detta lever kvar. Att klara sig själv, våga och ta tag i saker präglade ungdomen då och detta sitter i dagens seniorer

Många är de seniorer som vill resa och upptäcka världen en mar dåknad som har exploderat. En ny typ av resor som uppkommit är 3G Resorna, vilket innebär att tre generationer reser och en betalar(senioren). Singelresor och hälsoresor är också en trend bland seniorer.
Att dagens 60+ seniorer är inte som förr poängterar Amelia, idag vill man gå sin egen väg och uppfylla sina drömmar.  Man blir inte tant eller farbror utan bara lite trindare, gråare och gärna lite bitchigare, ett underbart ord tycker Amelia och menar att kvinnor ska låta sin röst bli hörd och inte står tillbaka

Amelia Amado föreläser om åldrandet och fångade publiken

Amelia avslutade sin föreläsning om att göra insättningar på sin ”Kärleksbank”. Att bygga relationer under hela sitt liv är livsviktiga investeringar. Medelåldern kommer att stiga och vi blir äldre, vem ska sköta om oss? Hemtjänsten kommer för att ge vård och omsorg men inte den sociala samvaron som de flesta längtar efter – därför är relationerna med andra viktiga livsinvesteringar för framtiden när behovet av närvaro blir större när man.

Tänkvärda ord från Amelia som delar upp livet som senior i olika tidszoner, från den unga senioren till den äldre då behoven av närhet ser annorlunda ut.

TS-Bandet från Skara, spelade och sjöng låtar som publiken kände igen

Klockan 13.00 intogs scenen av Skaras eget husband TS-Bandet, under en timme underhölls publiken med låtar från 1950–1980-talet. Publiken nynnade och sjöng med i den blandade repertoaren som innehöll allt från låtar av Sven-Ingvars, Eric Clapton och Fats Domino m.m.

Bagartanterna från Skövde spexande och sjöng

Så äntligen kom Bagartanterna från Skövde. Tanterna i crimpleneklänningar, hattar, den lilla handväskan, mamelucker och stödstrumpor spexade och underhöll publiken. Tanterna har under 15 år underhållit seniorer och andra med sina låtar med nya texter som speglar äldrevården och äldres situation i samhället. Underhållningen var och är ingen parodi på tanten utan en hyllning till tanten. Förr i tiden blev man tant när man nått en viss ålder, idag är generationerna gränslösa när det gäller kläder och sätt att vara. Dessa tanter ”vågade” och var befriande i sin underhållning.

Bland besökarna fanns både skarabor och andra för att ta del av mässan och dess innehåll.

Lasse Krantz från Skara kom för att lyssna på sitt favoritband TS-Bandet men även se och höra annat. Lasse har sin rötter från Skara och flyttade tillbaka till den gamla staden efter pension. Genom sina många medlemskap i många föreningar har många nya och gamla kontakter knutits.

Gunbritt och Karl-Erik Bohman från Hasslösa. Gunbritt tog kontakt med Skara Gille då hon hade material som kunde vara användbart för föreningen.

När klockan började närma sig 16.00 och slutet på mässan, tog konferencieren Elisabeth Stålarm till orda. Hon tackade alla utställare och besökare som gjort denna möjlig. Samordnare Solveig Svantesson ”Sollan” fick ett stort tack – utan henne skulle mässan inte blivit av. Solveig fick även ett nytt namn ”Solen på Seniorkaféet” där hon är jobbar och är mycket engagerad.

Elisabeth Stålarm tackar Solveig Svantesson för att hon samordnat mässan

Solveig Svantesson ”Sollan” samordnare för mässan

När klockan börjande närma 16.00 klev Elisabeth Stålarm från SKPF upp på scenen, hon var under mässdagen konferencier och knöt ihop påsen.

Elisabeth tackade alla utställare och besökare som gjort denna dag. Ett stort tack till Solveig Svantesson ”Sollan” från kommunen som samordnat dagen, utan henne hade mässan aldrig blivit av. Sollan tackade Elisabeth för att hon hållit i taktpinnen och knutit ihop påsen.

En mässdag som blev en stor mötesplats för senior och med seniorer där föreläsning varvades med underhållning och många fick goda skratt.  Sammanfattningsvis var dagens essens – ta vara på tiden efter pensionen och lev ett gott liv så länge man orkan och kan. En dag att minnas och ett hopp om att mässan återkommer finns nog hos de flesta.

Text Lena Brodin
Foto Freddie Wendin

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *