Sista stadsvandringen 2022

Stadsvandring Skara som skolstad. Vid Prubbatorget

Utanför Djäknestallet

Över 100 personer följde med på den sista stadsvandringen som vi ordnade på kvällen den 1 aug. 2022 och som vanligt startade vid Prubbatorget kl. 18.00.  Johan Hjertén som var guide för vandringen, temat för kvällen var “Skara som skolstad”, fokus blev på de verksamheter som fanns vid sidan om Skara skola (läroverket).

På Prubbatorget berättade Johan om “Gröna Villan” som låg där nya biblioteket nu finns, vidare gick vandringen ner mot Djäknestallet,  byggnaden uppfördes i början av 1800-talet. Byggnaden berättare om en viktig del av Skaras historia som skolstad och illustrerar både exteriört och interiört samt de förhållanden studenterna  från landsbygden levde i under 1800-talet.

Utanför Skara Skolscen

Vidare gick vandringen till Skara Skolscen, en skola där många kända skådespelare utbildats, skolan startade på 1970-talet och har funnits i två tingshus i Skara. Vill du veta mer om skolans historia klickar du här.

Med blickar mot Källeskolan

Vandringen fortsatte ner till Kråks herrgård, Källeskolan och upp genom Bommagatan. I det gamla huset på Bommagatan 9 som sedan många år är bostadshus startade Lancasterskolan. Lancastermetoden var en pedagogik som innebar undervisning av stora grupper där de äldre elever var mentorer till de yngre. Detta var innan folkskolestadgan kom år 1842.

Tillbaka till Båtsmansgården gick vandringen, en viss osäker spreds sig hos kaffevärdarna – skulle kaffet och frallorna räcka till alla? Allt räckte till alla och lottringarna tömdes. Åldermannen Tommy Kroon påminde om onsdagens aktivitet vid brandmuseet, kommande 1700-talsvecka ner vid Kråk där S-O Ask hålla i mikrofonen, mer får vi inte veta förrän på måndag den 8 aug. men om 1700-talet är en grov gissning.

En trevlig kväll med information och gemenskap tyckte nog  besökarna, bland dessa fanns även några turister som ville lära känna staden Skara från ett annat perspektiv.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *