Brandmuseet och brandsbilsfärd runt Skara

Chaufför och guide samt passagerare på plats inför rundturen

Brandbilen har gjort en stadsrunda.

Onsdagen den 20 juli 2022 bjöd på en varm sommarkväll. Till det lilla brandmuseet kom både skarabor och turister. Den gamla brandbilen från 1937 som byggts på Skara Karosserifabrik finns på Räddningstjänsten i Skara. Skara Karosserifabrik importerade många chassin till olika bilar och satte på karosserna i fabriken. Den gamla brandbilen gick sina tre turer på kvällen,  kl. 17.15. 17.45 och 18.15. Brandmuseet håller öppet onsdagar mellan 17-19 juli och augusti.

Kvällens chaufför av brandbilen Ove Berlin

Chauffören Ove Berlin fd. brandman är en av få som hanterar brandbilen och Johan Hjertén guidade medpassagerarna runt staden.

Den gamla bilen är en klenod, när Räddningstjänsten skulle centraliseras till Falköping togs den dit. Många var protesterna från Räddningstjänstens filial i Skara och bilen fick komma hem igen.  Efter färden intogs kaffe eller kall dryck med bulle ett välkommet inslag tyckte många.

Flera av de f.d. brandsoldaterna var på plats och bjöd på historier från yrkeslivet och guidade i det lilla museet.

Nästa tur med brandbilen och en titt i museet är onsdagen den 27 juli 2022

 

Foto Freddie Wendin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *