Hemvårdens dag i Skara – en dag för alla

Idag bjöd Skara kommun sin medborgare på en fin eftermiddag vid Djäknescenen,  “Hemvårdens dag” skedde för första gången och kanske inte den sista, vem vet.  Syftet med denna dag var att locka ut både gammal och ung.  Av olika anledningar finns det många som blir sittande  i sina bostäder och nästan aldrig kommer ut. Detta initiativ  till Hemvårdens dag  var att förenas till musik och umgänge.  Framför Djäknescenen bänka sig ca 100 personer och fler fanns nog i ytterperiferin.

Skara kommun har tidigare erhållit statsbidrag för att förebygga och bryta den ofrivilliga ensamheten och isoleringen för bl.a. äldre. Detta inslag med musik och samvaro  var en aktivitet där människor, ung som gammal kunde mötas. Statsbidragen får lämnas för ordnade aktiviteter, skapande av mötesplatser för äldre och kontaktytor mellan äldre och yngre personer samt åtgärder som möjliggör att fler äldre engagerar sig ideellt eller deltar i ideella verksamheter. 

På scenen fanns Hugo Ljungqvist (20 år)  från Götene med sin syster Elsa, (15 år). Trots syskonparets ringa ålder har de spelat och sjungit tillsammans under många år. Under sommaren kommer syskonen att göre en turné i Skara och besöka 10 verksamheter i kommunen. Stundom  var det svårt att sitta still i bänkarna framför scenen, många klappade takten till musiken och nynnade med, det spelades kända låtar av bl.a. ABBA, Beatles från 1960-1970-talet och egna skrivna låtar av Hugo.

Skara Gille stod för servering av kaffe/festis och bulle efterfrågan var det inget fel på och det blev påtår för några besökare. Ett trevligt inslag med gratis kaffe och dopp,  kanske fick även Skara Gille möjlighet att rekrytera någon ny medlem.

En fin eftermiddag för många att minnas och  ett bra initiativ av kommunen där människor kunde mötas på ett enkelt och trevligt sätt – att solen spred sina solstrålar hela dagen gjorde inte dagen sämre.

 

Text: Lena Brodin

Foto: Freddie Wendin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *