Skara Gille hos Kata

På torsdagskvällen var det åter dags för en av Skara Gilles många aktiviteter under jubileumsåret. Femtio medlemmar mötte upp på Västergötlands museum för att höra Maria Vretemark berätta om det arbete som hon och hennes kolleger har gjort i Varnhem. När intresset för Arn och hans eskapader hade lagt sig, fick man utrymme för ett nytt spännande projekt runt kyrkan i Varnhem. Ingen kunde väl då ana vad som fanns dolt i kullen bredvid klostret. Under utgrävningarna hittade man det ena ”guldkornet” efter det andra. De fynd man gjorde, innebar att den svenska historien fick revideras. En mycket märkvärdig händelse. Maria berättade detaljrikt och bjöd på sin stora kunskap på sitt ödmjuka sätt. Åhörarna var fängslade, både av hennes berättelse och av de bilder hon visade.

Efter den inledande stunden i hörsalen, flyttade sig gruppen till de dukade kaffeborden, där det dagen till ära, serverades Katakaka. Samtalen runt borden handlade om de förundrande fynd man hört berättas om och den teknik som dagens forskare har tillgång till.

Därefter samlades man i utställningen om utgrävningen i Varnhem, där Maria visade på flera av de intressanta fynd som man funnit under åren. Som en avslutning samlades man kring den otäckt naturliga modell som skapats av Kata. En kvinna som levde för tusen år sedan. När man vände hemåt i vårkvällen fanns det många tankar, både om den förunderliga värld vi lever i nu. Och den vi just lämnat – Varnhem för tusen år sedan.

På bilden ser vi Maria Vretemark berätta om Kata och den modell som visar henne. Foto Tommy Kroon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *