Ur våra Gillesböcker

Vi fortsätter att plocka vackra blommor ur vår jubileumsbukett. En ny aktivitet mötte våra medlemmar i torsdags när de bjöds in till rofyllda stunder i Båtsmanshuset med högläsning ur den rika skatten av artiklar i våra Gillesböcker.

Dagen till ära, var temat ”Internationella kvinnodagen”. Ann-Britt välkomnade ett tjugotal medlemmar med att berätta om kvällen och dess tema. Hon bjöd på tankar ur Anna Berggrens liv på 1850-talet. ( Anna var en av dem som bodde i Båtsmanshuset på den tiden. ) Man fick följa Anna och höra berättelser ur hennes vardagsliv.

Efter introduktionen läste Berit Andersson och Ann-Marie Dahlberg ett par artiklar med klara och tydliga stämmor. Båda har ju varit verksamma som lärarinnor. Så dags för en paus där det serverades te och kaffe, till detta bjöds på snittar, bullar och kaka. Mysighetsfaktorn var mycket hög och sorlet visade att det finns mycket att avhandla en kväll som denna.

När kopparna tömts, tog Ann-Britt till orda igen. Hon konstaterade att det inte finns speciellt många artiklar om kvinnor i våra Gillesböcker. Men det finns en artikel om Clara Wallmark i boken från 1965. Den tog hon sig an och åhörarna lät sig fängslas av detta kvinnoöde. När de sista orden flödat ut, hade åldermannen en uppgift att klara av. Två av de närvarande kvinnorna, Elsa Söderlindh och Inger Palm, som i högsta grad var aktiva redan när Båtsmanshuset renoverades på, 80-talet uppvaktades med var sin ros.

Ann-Britt läser om Clara Wallmark ur 1965-års Gillesbok. Foto Tommy Kroon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *