Vi minns musiken från 40-talet

I onsdags var det premiär för en av de många spännande aktiviteterna under jubileumsåret. Drygt 20 medlemmar träffades under temat ”Vi minns musiken”. Kurt Lundholm presenterade  musik med fokus på 40-talet. Vi som var närvarande fick en mycket tydlig bild av hur dagens musik har formats efter att influenserna flyttades från Tyskland till USA. Det blev extra tydligt när vi fick lyssna på musik med Ulla Billqvist, Sven-Olof Sandberg och Alice Babs. Inte minst när Kurt jämförde vägen från ”Vårat gäng” till ”Swing it magistern”. Skivor bilder och inte minst Kurts målande berättelser gjorde utvecklingen gripbar.

Efter den inledande delen av programmet gjordes ett avbrott för intagande av tidstypisk mat. Heiko presenterade Crepes Prins Bertil. Ett val som uppskattades till fullo. Även om maten till en viss del tystade munnar, steg sorlet bland de medverkande då man utbytte egna minnen.

Den andra delen inleddes med amerikansk jazz, där vi bland annat fick njuta av Louis Armstrong. Därefter följde både ”In the mood” och Moonligt serenade” med Glenn Miller och ”Take the A-train” med Duke Ellington. Förutom den ljuva musiken bjöd Kurt på massor av förklaringar och anekdoter. Som avslutning fokuserades det på svenska storband. Musik med Thore Erling, Harry Arnold och Charles Redland strömmade ut högtalarna. Musiken blandades med bandade intervjuer med dåtidens ungdomar. Dessa väckte stor munterhet, både med tanke på ordval och innehåll. De avslutande låtarna väckte så heta känslor, att det fanns par i salongen som inte kunde hindras från att inta ett minimalt dansgolv.

De som hade valt att vara med på denna premiärkväll kommer med största sannolikhet att finnas med även på kommande träffar. Redan den 28 februari samlas vi på nytt för att då tar tag i musiken från 50-talet.

En bild från Bistron på Stadshotellet där vi ser Kurt Lundholm, vars musikval lockade deltagare till dans. Foto Tommy Kroon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *