Lilla julafton i Båtsmanshuset

Så var det åter dags för en av våra trivsamma traditioner. Sista lördagen innan julafton samlas vi i Båtsmanshuset för att njuta av julgodis, glögg, musik och diktläsning. I år firade vi en vecka för tidigt, men det beror på en ”ickeanpassad almanacka”. Traditionen har funnits med oss sedan renoveringen av Båtsmanshuset blev klar, 1988. Sedan dess har ledamöterna i Gillesnämnden gjort julgodis och pyntat huset.

Under ledning av Ann-Britt har man sett till att skapa julstämning i det gamla huset. Adventsstakarna har lyst i fönstren sedan första advent. Nu hade de fått sällskap av julgranen på sin traditionella plats och girlanger av granris fanns i taket med sin pappersklocka. Spisen var pyntad och det hade klipps granris som mötte besökarna i farstun. Vita dukar prydde borden och ”levande ljus” gav en stämningsfull inramning. Dags för att bjuda in till ännu en Gillesfest.

Bordet är vackert dekorerat och dukat med hemlagat julgodis. Foto Erik Sånnek

Redan en kvart innan den officiella öppningen dök de första besökarna upp och halvtimman senare var det trångt i huset. Besökarna lät sig smaka av både glögg och godis innan de bänkade sig i ”salen” för att låta sig underhållas av Thomas Landahl och Sven-Erik Svensson. De spelade och sjöng många kända julsånger och flera av dessa inbjöd till allsång. När det så var dags för förrförra åldermannen Bengt Palm att läsa ”tomten” var det fullt i båda rummen, då var det skönt att ha en extra förstärkare så att alla fick höra Bengts röst.

Efter sitt andra genomförande tackades Bengt av nuvarande åldermannen med en blomma. Foto Erik Sånnek

Erfarenheterna från tidigare år har lärt oss att många av våra besökare ”väntar in” Bengts framträdande, därför läser han numera dikten vid två tillfällen under eftermiddagen. Hans framträdanden omgavs av Thomas och Sven-Eriks traditionsfulla musik och många av besökarna lät sig väl njuta fram till stängningsdags.

Musikanterna Thomas och Sven-Erik bjöd besökarna på många efterlängtade jullåtar, flera av den lockade till allsång. Foto Erik Sånnek.

När vi i nämnden tar in flaggorna och stänger dörren för detta år, kan vi med stor glädje konstatera att vi hade mer än 125 besökare ( räknade glöggmuggar ), varav flera av dem var nya medlemmar som deltog för första gången. Att döma av besökarna är detta en tradition som många uppskattar.
Nu kan vi med gott hjärta vända hemåt och njuta av en god och vilsam jul. Samtidigt gäller det att ladda batterierna! Nästa år firar Skara Gille 70 år. Det kommer att märkas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *