Gillets höstresa

Årets höstresa gick för ovanlighetens skull till Malmö. Orsaken till detta trendbrott var att vår skaraborgska Elisa Lindström spelade huvudrollen i musicalen “Sound of music” på Nöjesteatern i Malmö. Redan när planerna blev kända för ett drygt år sedan bokades detta resmål.

Som vanligt startade resan tidigt på lördagsmorgonen. Morgontrötta, men förväntansfulla resenärer äntrade bussen. Efter ett sedvanligt kaffestopp strax söder om Jönköping var det som vanligt på dessa höstresor, dags för att lösa Melodikrysset. Musikkunskaperna visar sig alltid vara stora, men är det någon ruta som lämnats tom, är hjälpen aldrig lång borta.

När vi närmade oss den skånska kusten, väntade en trerätters lunch på anrika Örenäs slott. Maten smakade förträffligt och den “sommarstuga” som detta pampiga bygge var en gång i tiden, imponerande. Efter ytterligare några mil, kunde resenärerna angöra hotellet i centrala Malmö. Efter några timmars vila var det så dags att bege sig till huvudmålet. Förväntningarna på ensemblen var stora. Tonerna från de mycket duktiga artisterna omslöt publiken och när de sista tonerna lämnade scenen fick de ta emot stående ovationer och flera inrop. En salig skara återvände till hotellet för en god natts sömn.

Efter en stabil frukost lämnade gruppen Malmö i en vid både. Vi fick se Turning Torso på nära håll och så även den imponerande Öresundsbron. Vidare till Helsingborg och ett besök på Dunkers Kulturhus. Här fick man dels en historielektion om Helsingborg och en fascinerande utställning “Walk the line”, där nio glaskonstnärer visade sina skapelser.

Resan fortsatte till det anrika Margretetorps Värdshus med anor från 1300-talet. Den som hade sett fram emot en snabblunch ( ingen? ) blev klart besviken. Här fanns ett hundratals godsaker framdukade och gästerna från Skara, lät sig väl smaka. Det är en upplevelse i sig att gästa en äkta skånsk gästgivargård, just denna varianten låter gästerna imponeras.

Nästa stopp var i Halmstad, där vi bjöds på en intressant vandring genom de centrala delarna.  En kunnig guide berättade om stadens historia och visade flera byggnader som finns kvar sedan många hundra år. Promenaden avslutades vid Stora torget, där “Europa och tjuren” av Carl Milles ståtade framför Rådhuset.

För att klara “den långa resan hem” gjordes ytterligare ett stopp vid Björkäng för att man skulle få tillfälle att fylla på reserverna. Efter två dagars resande fulla med upplevelser kan man anta att resenärerna dåsade på vägen mot Skara. Kanske var det tonerna från lördagskvällen som gjorde att det syntes ett leende på mångas läppar. Kanske berodde det på den skånska maten? Vem vet?

På Stora torget i Halmstad, mötte vi “Europa och tjuren”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *