Kyrkogårdsvandring

I lördags var der åter dags för Kyrkogårdsvandring å gamla kyrkogården i Skara. Barbro Olofsson hade sammanställt fakta om några intressanta personer som vilar här, och tagit hjälp av Charlies teater för att åter göra dem levande. Ett fyrtiotal personer mötte upp för att få ta del av berättelser om några av våra kända Skarabor en härlig sensommardag.

Efter en introduktion av Barbro, där hon berättade om kyrkogårdarna i Skara, flyttade man sig några tiotal meter för att träffa garvaren och läderfabrikören Jonas Petterson Olin. Han berättade om sina gärningar som de fattigas och värnlösas vän. Barbro fyllde på med information om Olins hus för mindre bemedlade på Hindsbogatan och om de platser som idag bär hans namn, Olins park och Olins gränd.

Gruppen vandrade vidare förbi grosshandlare Beckmans familjegrav och vidare till den Trybomska graven. Där träffade vi på ytterligare aktörer. Clara Wallmark var rektor på flickskolan  för dryga hundra år sedan och var en av förkämparna för kvinnlig rösträtt. Elin Trybom, dotter till borgmästaren, var också engagerad i denna fråga. Hon flyttade ihop med Clara 1908. Båda dessa ligger i den Trybomska familjegraven. En annan “kändis” som presenterades här, var Wilhelmina Holmström, den första kvinnan som kom in i fullmäktige för ganska exakt 100 år sedan.

Sista anhalten på kyrkogården var graven där läraren och samlaren Andreas Nilsson vilar. Barbro berättar gärna flera anekdoter om denna man. Inte minst om hans efterlämnade arv som upptog 12 tågvagnar när samlingarna transporterades till Historiska museet i Göteborg.

Efter vandringen tågade hela sällskapet till Båtsmanshuset för att njuta av kaffe och bulle i den sköna miljön på gården. Det sköna vädret inbjöd att sitta ute och njuta. Både av förplägnaden och det trevliga sällskapet.

För de som inte hade möjlighet att uppleva lördagens kyrkogårdsvandring, genomförs det ytterligare en med samma tema kommande söndag (24/9 )

Barbro Olofsson övervakar när Elin Trybom och Clara Wallmark berättar sina livshistorier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *