Folkskola i Båtsmanshuset

I dagarna två har “Folkskolan 175 år” uppmärksammats i Båtsmanshuset. Skara Gilles Ann-Britt Molander Johansson har med stor glöd tagit sig an uppgiften att regissera detta firande. Hon har, tillsammans med fyra andra före detta lärare sett till att både unga och gamla fått en inblick i “hur det hela började”.

På lördagen var det dags för besökare med mera rutin. Då samlades nära fyrtio Gillesmedlemmar för att få reda på fakta om skolan i stort och folkskolereformen i synnerhet. När beslut om folkskolan kom 1842 hade vi redan skolverksamhet i Skara. Detta och mycket mera fick vi veta av de pålästa lärarinnorna.

Åhörarna lyssnade andäktigt på fröknarna Ann-Britt Molander Johansson, Berit Andersson, Ann-Marie Dahlberg och Britt Milzén

Efter denna pampiga inledning fanns det möjlighet för besökarna att vandra runt i Båtsmanshuset och bese de alster som samlats in. Här fanns läse- och räkneböcker från förr, här fanns minnen från slöjdsalar och inte minst, gamla klassfoton. Här väcktes många minnen till liv. Det fanns mycket nostalgi innanför väggarna.

En viktig del av denna dag ( som alltid när vi träffas i Båtsmanshuset ) var att få berätta om sina egna minnen och lyssna på andras. Det sorlades friskt runt kaffeborden, där det var dukat med finporslin  och hembakta kakor. Höjdpunkten var den mjuka kaka som serverades med en dekor som påminde “Folkskolan 175 år”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *