Årets sista stadsvandring

Den sjätte och sista av de ordinarie stadsvandringarna i Skara Gilles regi genomfördes på måndagskvällen. Mörka moln och några regndroppar gjorde att leden framför Bladska var ganska glesa. Men strax innan klockspelet började ljuda, kom de vetgiriga. Hela 115 personer kunde räknas in när Barbro Olofsson inledde kvällen.

Målet för dagens vandring var Stora torget och i synnerhet Krönikebrunnen. Barbro gav en kort historik och berättade om bakgrunden till Nils Sjögrens skulptur som invigdes den 17 september 1939. För att belysa Skaras tusenåriga historia, hade Barbro valt att lyfta fram några av personerna som gestaltas på skulpturen. På ett mycket målande sätt gestaltade Johan Söderberg biskop Brynolf, Johan Hjertén presenterades som biskop Jesper Svedberg och  pappa Lars Hjertén iklädde sig rollen som Gunnar Wennerberg. Samtliga kändisar fick både aktuella och humoristiska repliker av sina gestaltare. Som avslutning vid Krönikebrunnen sjöng Magistern och Glunten några visor ackompanjerade av Åsa Nyberg. När rösterna från Filip Södervall ( Magistern ) och Thomas Holm ( Glunten ) tystnade, begav sig åhörarskaran till Båtsmanshuset för avslutning av kvällen.

På gården vid Båtsmanshuset var det som vanligt, framdukat med kaffe och frallor. Köerna ringlade sig långa stolarna runt borden fylldes snabbt. Kändisarna från Krönikebrunnen följde med till kaffekalaset och Magistern och Glunten bjöd på ett extranummer. De fick dessutom med sig pubiken i allsång i visan “Här är gudagott att vara”. Och det var nog det allmänna intrycket denna härliga augustikväll.

Detta var alltså den sjätte stadsvandringen för i år. Men inte den sista. Den 17 augusti genomförs en extra stadsvandring under Barockveckan, då med ett 1700-talstema. Men det blir självklart kaffe och fralla på gården vid Båtsmanshuset även då.

Thomas Holm som Glunten, ackompanjatör Åsa Nyberg, Filip Södervall som Magistern, Lars Hjertén som Gunnar Wenerberg, Johan Hjertén som biskop Svedberg och Johan Söderberg som biskop Brynolf tillsammans med Skara Gilles Barbro Olofsson. Foto Erik Sånnek

Thomas Holm som Glunten och Filip Södervall som Magistern underhöll även på gården vid Båtsmanshuset. Foto Erik Sånnek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *