Årets femte stadsvandring

Några mörka moln gav en hotfull stämning när det var dags för årets femte stadsvandring. Men när klockorna spelade “En vänlig grönskas rika dräkt” från tornen i Domkyrkan, kunde Barbro Olofsson hälsa 137 (!) personer välkomna till dagens promenad. Målet denna kväll var Hötorget.

Ett första stopp gjordes redan i början av Marumsgatan, där Barbro berättade om Karlings konditori och framför allt om de skolar som fanns på övervåningen. Här fanns både seminarium och skola för dövstumma under olika perioder. Tvärs över gatan pekade hon på den vackra skylten som visar på “Erik Jonsson Ciselör & Guldsmed”, också ett anrikt Skaraföretag.

Gruppen promenerade vidare ner till Hötorget, en öppen plats i utkanten av staden som fick sitt namn 1858. Under några år bedrevs fiskhandel  här och då kallades platsen Fisktorget. Men numera benämns platsen åter Hötorget. Barbro berättade målande om personer och företag runt detta handelscentrum. Under många år fanns här stadens båda järnhandelsbutiker, Axel Anderssons och Stalins, mindre än hundra meter från varandra. Vid torget fanns matsalar och flera konditorier och kaféer. Visst minns vi Konditorikaféet, Nykterhetskaféet och Pistolen. Här fanns det också flera kött- och charkuteributiker under åren, ända från Engstrands till Slakteriföreningens butik ett. Åhörarna fick en kavalkad av personer att hålla reda på, en inte allt så enkel uppgift. Men vår eminenta stadsguide briljerar med sina rika kunskaper om Skara och dess historia.

Som vanligt avslutades kvällen på gården vid Båtsmanshuset, där Skara Gille bjöd på kaffe och fralla. Ljudnivån är som vanligt hög, Barbro Olofsson får på ett härligt sätt åhörarnas minnen att vakna till liv och man delar gärna med sig. Här har alla pusselbitar att foga till Skaras underbara historia.

Marumsgatan fylldes av entusiastiska stadsvandrare. Foto Tommy Kroon

Barbro Olofsson trollbinder sina åhörare med många spännande sanningar på Hötorget. Foto Tommy Kroon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *