Hantverksträff med hönsestrik i Båtsmanshuset

Hönsestrik 20230121

Till lördagens hantverksträff i Båtmanshuset kom 20 personer för att lyssna till Erika Landahl,  hon berättade om hönsestrik och slöjd förr och nu. Erika arbetar som textillärare vid Friskolan Metis och har stickat ända sedan hon själv gick i årskurs nio. Det märks att Erika älskar att sticka och då främst i ullgarner.

Hantverksträff 20230121

Hantverksträff 20230121

På bordet låg många fina strumpor och vantar stickade i olika mönster och färger. Med sig hade hon också en stickning av en kofta i hönsestrik  denna också i ullgarn och med olika mönsterbårder, bl.a en bård med glasstrutar. Tips och idéer, förslag på bra litteratur om hönsestrik av Anna Bauer gavs.

Hönsestrik är ett kultförklarat sätt att sticka mönster kreativt och helt fritt. Det började i sjuttiotalets Danmark, då Kirsten Hofstätters bok Hønsestrik gjorde stor succé med sitt anarkistiska och politiska anslag. Kirsten Hofstätter var en riktig rödstrumpa och politiskt-feministisk aktiv när hon i stickningens konst vågade lämnade de färdiga stickbeskrivningarna det var också ett stillsamt uppror mot konsumtionssamhället.

Efter kaffe med dopp visade Gunilla Landahl sin gamla sypåse som hon gjort när hon gick i skolan och Christina Johansson hade med sig ett förkläde som även hon gjort när hon gick i skolan troligtvis årskurs 5 eller 6. I dåtidens textilslöjdsundervisning skulle flickorna lära sig de viktigaste stygnen, de virkade som en förträning till stickning och senare fick även man även träna på symaskinen. Grundtanken var då att slöjdundervisningen skulle ge kunskaper för livet och för att klara ett hushåll eller vara grunden till ett yrke.

Nutidens textilslöjd och trä- och metallslöjd har ett annat syfte, Erika berättade om att läroplanen nu är mer praktisk inriktad i slöjd. På friskolan Metis där Erika arbetar är slöjd och bild ett gemensamt ämnen som kallas “Art”. Man arbetar i projekt där textil, trä- och metallslöjd och bild arbetar tillsammans som ex. kan man få i uppdrag att göra en väv med träram.

Hantverksträff 20230121

Erika Landahl berättar om slöjdämnen nu för tiden. Samtliga foton Freddie Wendin

Eftermiddagen avslutades med att Erika visade olika exempel på  elevarbeten som gjorts på skolan där hon arbetar, det är uppenbart att slöjden är mycket kreativare än förr, man skapar på sitt eget sätt och inget är rätt eller fel. Förr skulle eleven kunna förklara teoretisk varför man  gjorde på ett eller annat sätt, nu räcker det med att visa att hur man processat fram uppgiften och fått ett bra resultat och hittat kreativa lösningar. Slöjd ska vara lustfyllt och roligt, det bästa Erika vet är, när en elev kommer och berättar för henne att hen testat hemma med t.ex. stickning, då har man som lärare lyckats att skapa intresse och nyfikenhet.

Ett tydligt tecken som visar sig hos barn och ungdomar idag är att fler och fler har sämre finmotorik och kortare tålamod, allt ska gå fort tid för reflektion saknas. Att kunna ta det lugn och en sak i tagen kanske är något vi vuxna förmedla till våra barn och ungdomar.

Efter inspirerande eftermiddag som skapade engagemang hos besökarna, Erika passade på att berätta om en kommande studiecirkel i hönsestrik på Vuxenskolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *