Årets tredje stadsvandring

Ännu en måndag med behagligt väder inramade årets tredje stadsvandring. Och även denna kväll samlades en stor publik för att få ta del av Barbro Olofssons digra kunskaper. Som vanligt lyssnade man först till domkyrkans klockspel. Därefter presenterade Barbro dagens program där Skara helsobrun, Skara Lisa, var huvudmålet.

På vägen dit gjordes flera stopp, det första redan vid Martin Hanssons Skaramodell som står i grönområdet alldeles till väster om domkyrkan. Där ges en uppfattning om var stadens tullar fanns och även var klostren, kyrkorna och borgen Gälakvist var belägna. Färden gick vidare nerför Gråbrödragatan, en gata som fått sitt namn efter de munkar som byggde sitt kloster där Veterinärhistoriska museet nu finns. Därefter  följde man gångvägen utmed Dofsan för att komma fram till den hälsobrunn som kom att kallas Skara Lisa.

Väl framme vid platsen för den gamla anläggningen berättade Barbro om tullaren Herman Zetrén som 1740 grundade hälsobrunnen. Det blev en storslagen anläggning med brunnshus, badhus, sjukhus, brunnssalong och kägelbana samt bostäder. Under  1700 och 1800-talen var Skara helsobrun flitigt omskriven och väl besökt av långväga gäster. 1909 hade verksamheten helt upphört och då anlades stadens första tennisbana på platsen.

På återvägen fick vandrarna höra fakta och “andra sanningar” om Biskopsgården, Albano, Kyrkans hus och komministergården. Barbro Olofsson visade åter att hon är kunnig och påläst och verkligen kan förmedla Skaras intressanta historia på ett strålande sätt.

Efter vandringen samlades man som vanligt på Båtsmansgården, där Skara Gille hade dukat borden med  kaffe och smörgås. Stadsvandrarna kunde njuta av fika i den härliga miljön och sorlet steg som vanligt på den solindränkta gården. Som avslutning kunde Britt Milzén, som representant för Lions Club Skara Lisa, berätta om den välgörenhetssammanslutning som tagit sitt namn efter dagens huvudmål.

Nästa vecka kommer stadsvandringen att omfatta Rådhusgatan, Gunnar Wennerbergsgatan och Alandersgatan. Vi kan förvänta oss många intressanta sanningar och både människor och hus, när Barbro åter ges tillfälle att förmedla sin historia om Skara.

Intresserade deltagare vid Martin Hanssons Skaramodell med Barbro Olofsson i centrum. Foto Erik Sånnek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *